VINÁRI A VINÁRSTVA
Braňo Bahna
Svätý Jur
Geológ a vinár Braňo Bahna je propagátor naturálnych vín. V jeho pivnici kvasia vína zo svätojurského hrozna, ktoré sa urodilo na strmých žulových svahoch nad mestom. Takmer 3 hektáre viníc obrába v ekologickom režime, herbicídy a pesticídy sú vylúčené. V pivnici používa metódu “riadeného ničnerobenia” a stále ju zdokonaľuje. Vína z typických odrôd Veltlín, Müller, Rizling vlašský a rýnsky kvasia spontánne, bez použitia komerčných kvasiniek, enzýmov a moderných prídavných látok. Niektoré z nich prekvasia na šupkách a vzniká edícia Jantar. Jeho filozofia “nič nepridať, nič neodobrať ” ho vedie vcelku dobrodružnou cestou vzniku vína. A to ho na tom najviac baví.
Vyštudoval som vinárstvo v Lednici a v roku 2014 sme sa prisťahovali do Jura a založili vinárstvo. Vinárstvo je pre mňa spojenie remesla, kultúry, tradície a lásky z zemi. Stará pusté vinohrady nad Svätým Jurom som prevzal pred pár rokmi po družstve a lásku k zemi som pravdepodobne zdedil po predkoch.
Fascinuje ma tvoriť ničo z mála úplne od základu. Žiť na mieste, kde sa to všetko rodí, byť súčasťou celého procesu. S pokorou pestovať hrozno, bez chémie a šetrne k sebe aj okoliu. S radosťou z neho vyrobiť dobré víno a s láskou si ho vychutnať s najbližšími.
Moja produkcia je rozdelená na dve časti: Naturálne vína vyrábam z vlastnoručne dopestovaného hrozna zo svätojurských kopcov. Vzniklo spontánnym kvasením a dozrievaním v drevených sudoch. Je nefiltrované a bez čírenia.
Bažolé sú vína, ktoré považujem za mladé, dobré na pitie v prvom roku. Vyrábam ich z hrozna od vinohradníkov z blízkeho okolia. Pri ich vzniku používam súčasné technologické postupy. Vznikajú vďaka autochtónnej svätojurskej kvasinke G2.
Obrábam staré revitalizované výsadby – Silvánske zelené, Veltín zelený, Rizling vlašský, okrem toho sa pri nových výsadbách zameriavam na pestovanie úplne bez postrekov, kde vysádzam a testujem PIWI odrody. Dokopy obrábame približne tri hektáre.
Vinárstvo Bognár
Svätý Jur
Vinárstvo Bognár je rodinné vinárstvo, ktoré sa okrem výroby vína venuje aj pestovaniu vlastného hrozna. Vinohrady, ktoré vlastnoručne obrábajú, sa nachádzajú v katastri mesta Svätý Jur a všetky sú na južných svahoch Malých Karpát, kde je dostatok slnka po celý deň.
I keď sa skôr radia k menším, tzv. butikovým vinárstvam, každoročne spracujú viac ako 15 odrôd hrozna. Svoje vinárstvo a vinohradníctvo budujú postupne a trpezlivo.
Sídlia v srdci kráľovského mesta Svätý Jur, v historických priestoroch Kláštora Rehole piaristov, kde majú svoje výrobné a aj krásne degustačné priestory, nachádzajúce sa v 400-ročnej pivnici s úžasnou atmosférou.
Špecializujú sa prevažne na biele a ružové vína s typickou odrodovou charakteristikou. Základom ich vína je hrozno výnimočnej kvality, z ktorého boli dôsledne vyselektované najkrajšie strapce. V procese spracovania hrozna využívajú moderné technológie, od šetrného a rýchleho lisovania, cez odkalenie, až po riadené kvasenie pri regulovaných nízkych teplotách. Tieto technológie a nie veľké objemy šarží im umožňujú vyrobiť výnimočné vína s typickou odrodovou charakteristikou vo vôni a v chuti. Ich vína sú výrazne extraktívne a šťavnaté.
Aj vďaka tomu získavajú vysoké ocenenia na množstve domácich i zahraničných súťaží a výstav.
Mottom vinárstva je: Vinice zaliate slnkom, zdravé hrozno, rodinný prístup, dostatok času na dozrievanie a hlavne presvedčenie, že kvalita konečného produktu nesmie trpieť na úkor kvantity.
Dubovský & Grančič
Svätý Jur
Bohumil Dubovský a Miloš Grančič pochádzajú z vinárskych rodín. Starí rodičia Bohumila Dubovského mali už pred prvou svetovou vojnou krásny, takmer hektárový terasový vinohrad nad Svätým Jurom. V časoch združstevňovania im bol odobratý a ako náhradu dostali iný, ale na veľmi ťažko dostupnom mieste.
Napriek tomu za niekoľko rokov aj na takejto polohe dokázali vypestovať kvalitné hrozno. Predkovia Miloša Grančiča boli tiež spojení s vínom, čo dokladujú aj historické záznamy až z roku 1740.
Na Slovensku nie je veľa vinárstiev, ktoré by mali tak hlboké vinohradnícke a vinárske korene. Miloš s Bohušom sa poznali už od detstva, v neskoršom veku ich spojilo hlavne víno. V roku 2003 sa rozhodli, že skúsia urobiť niekoľko sto litrov vína spolu. Víno sa podarilo, a tak v nasledujúcom roku zvýšili produkciu. Nakoniec sa v roku 2005 rozhodli založiť si spoločné vinárstvo.
Základom ich stratégie bolo robiť víno iba z hrozna dopestovaného vo Svätom Jure. Všetko svoje úsilie preto venovali rozvoju vinohradov. Doteraz sa im podarilo získať dvanásť hektárov parciel v okolí Svätého Jura.
Časť z nich vlastnia, zvyšok si prenajímajú. Časom zistili, že modrým odrodám predsa len vyhovuje trochu teplejšie podnebie, preto odrody Dunaj a Cabernet Sauvignon nakupujú zo Svodína.
Ročná produkcia fliaš je okolo 50-tisíc. Dominantné odrody sú Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Pesecká leánka a Alibernet.
Vinárstvo Miroslav Dudo – VMD
Modra – Harmónia
Ing. Miroslav Dudo je malokarpatský vinár, vinohradník a profesionálny degustátor z kráľovského mesta Modra, miestnej časti Harmónia.
Vína z VMD sú lahodné, vyvážené a harmonické o čom svädčí množstvo ocenení zo súťaží vín. Miro Dudo je vinohradník, vinár so šarmom a jemu vlastným humorom. Vždy usmiaty, dobrosrdečný, dôveryhodný. Patrí medzi nestorov súčasného slovenského vinárstva. Jeho prioritou je kvalita v pivnici aj vinici.
„Korene vinohradníctva a vinárstva siahajú hlboko do histórie mojej rodiny. Výdatne a naplno mi v súčasnosti pomáhajú moji najbližší, zamestnanci a najmä môj syn Tomáš. Naše vinohrady aj vína čičíkame, láskame sa s nimi a tešíme sa z nich. V súčasnosti obrábame 15 hektárov vinohradov. Ponúkame 18 druhov vín, z ktorých je 16 odrodových a 2 značkové cuveé. Značkové vína vyrábame vyzrievaním v drevených sudoch. Som hrdý na popisky vín, ktoré nájdete na každej flaške z nášho vinárstva. Výstižné textíky k vínam pre nás už od ročníka 2006 vytvára prof. Fedor Malík. Vzácny človek, významný slovenský enológ s elegantnou pikantnosťou v slove. Je to pán s neuveriteľným rozhľadom a znalosťou nie len nášho modransko-kraľovanského regiónu.“
Vinárstvo Hanúsek
Vinosady
Hovorí Martin Hanúsek: Sme mladé rodinné vinárstvo, ktorého cieľom je produkovať kvalitné víno, ktoré prinesie potešenie a radosť. Podnetom pre výrobu vína bola spoločná láska otca a syna k tomuto ušľachtilému nápoju, ktorý má nekonečne veľa podôb, chutí a vôní.
Všetko sa začalo pri výbere vysokej školy, v ktorom otec jasne naviedol moje kroky na vinárstvo a vinohradníctvo do Lednice na Morave. S tým som nebol spočiatku veľmi stotožnený, no netrvalo dlho, kým sa v priebehu štúdia z akejsi povinnosti stala vášeň, ktorej som celkom podľahol.
Možnosť vytvárať nápoj, ktorý spája ľudí a umocňuje spoločné zážitky s priateľmi som si jednoducho zamiloval. Preto som sa rozhodol predstaviť prvé výsledky našej práce. Dúfam, že naše vína Vám prinesú potešenie, radosť a množstvo príjemných zážitkov
Vinárstvo je zamerané na výrobu kvalitných vín, pri výrobe ktorých je prioritná najmä čistota a odrodový charakter. Vína vyrábame v malých šaržiach a dbáme na diverzitu nielen odrodovú, ale aj technologickú. V našom sortimente nájdete vína aromatické – reduktívne, ale aj vína fermentované v dreve, či červené vína dlhodobo vyzrievané v barikoch. To, čo máme mimoriadne radi, sú biele vína vyrobené metódou sur lie.
Sídlime vo Vinosadoch, na Pezinskej ulici v bývalej budove školy, ktorú sa postupne pretvárame na vinárstvo.
Chowaniec a Krajčírovič
Svätý Jur
Firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roku 2001 spojením dvoch vinárov. Petra Chowanieca, známeho na trhu kolekciou odrodových vín ročníka 2000 a Juraja Krajčíroviča, vinohradníka a vinára produkujúceho sudové vína vynikajúcej kvality.
Po úmrtí Juraja Krajčíroviča prevzala jeho miesto vo firme dcéra Janka.
Vinárstvo je zamerané na výrobu odrodových vín, s dôrazom na využitie domácej suroviny zo Svätého Jura.
Vinohradníctvo a vinárstvo chápeme nielen ako výrobné odvetvie produkujúce víno. Za svojou činnosťou vidíme úzky kontakt s prírodou a náš podiel na tvorbe krajiny okolo nás. Vyrobené víno je reprezentantom oblasti, mesta, ľudí, ktorí sa na jeho výrobe podieľali. Zapája sa tak do vytvárania kultúrneho obrazu kraja, z ktorého pochádza. Naším cieľom je vyrábať vína s rodokmeňom, vína ktoré reprezentujú Svätý Jur, Malokarpatskú oblasť a celé Slovensko.
Základom kvalitného vína je kvalitná surovina – hrozno. Ako hovoria starí vinári: Víno sa robí vo vinohrade. Nemenej dôležitou etapou výroby vína je spracovanie hrozna. Odkaľovanie muštu, zakvášanie muštu čistými kultúrami vínnych kvasiniek, regulovanie teploty muštu počas kvasenia, šetrné čírenie a krášlenie vína, to všetko sú kroky, ktoré sú dôležité pre náš cieľ – vyrobiť lahodné čisté vína s typickou vôňou a chuťou pre jednotlivé odrody.
Práve takéto vína sa tešia medzi ľuďmi čoraz väčšej obľube. Pozorne sledujeme chute a želania konzumentov našich vín a zohľadňujeme ich v procese výroby vína.
Juran z Modry
Modra
Vinohradníctvo a vinárstvo Juran z Modry je rodinné. Sme vinohradníci a vinári a toto spojenie považujeme za zásadné. Vyrábame poctivé vína z hrozna dopestovaného na výnimočných vinohradníckych polohách modranského rajónu. V modranskom rajóne obhospodarujeme 4 hektáre viníc. Naše hrozno je z vinice, ktorá nevie, čo sú to herbicídy, z vinice, kde je každé jedno vykonanie postreku premyslené a vykonané na základe skutočnej potreby. Menej je v tomto prípade viac. Dôraz kladieme na preventívne postupy pri ochrane nášho viniča pred chorobami a škodcami. Individuálne pristupujeme ku každej odrode, ku každej vinici, ku každému vinohradníckemu honu.
Pri výrobe našich vín používame moderné technológie, aplikujeme najnovšie poznatky vedy a výskumu v oblasti enológie, pritom však rešpektujeme tradície. Tradície a postupy typické pre našu oblasť, naše mesto.
Vyrábame úprimné vína, ktoré sa nič nehrajú. V závislosti od odrody sú to vína svieže, veselé, povzbudivé, cez vína elegantné, vyvážene spájajúce podmanivé vône a jemné chute, až po vína pevné robustné, plné v chuti s odrodovým charakterom, ktoré svoju plnú krásu ukážu až po určitom čase ležania vo fľaši.
Každé hrozno je iné. Aj rovnaká odroda z rôzneho vinohradníckeho honu dáva iné vína. Na základe rokmi zozbieraných skúseností volíme individuálny technologický postup pri výrobe vína. Pre to je napríklad náš Veltlín z Trávnikov svieži, ľahký, s intenzívnou ovocnou vôňou broskyne, egreša, ríbezle, naproti tomu Veltlín zo Štampocha ľahučko ovocný vo vôni, pikantný, pevný a robustný v chuti s jemnou mandľovou dochuťou a Rizling rýnsky z Lorencárov, alebo Pinot blanc z Trávnikov svoje krásy odhalia, až po určitom čase. Po čase ležania vo fľaši sa prejaví ich odrodový charakter.
Modran Klimko wine
Modra
Modran Klimko Wine je rodinne vinárstvo z Modry.
Hrozno na výrobu našich vín pestujeme na troch hektároch modranskej pôdy od piesčitých svahov po hlinité roviny.
Práve rôznorodosť pôdnych podmienok a geologického podložia dodávajú vínam z našej produkcie jedinečný a nezameniteľný charakter.
Pestujeme tradičné odrody, typické pre naše mesto, kvetinové a ovocné vo vôni, lahodné v chuti. Sú to predovšetkým Müller-Thurgau, Veltlínske aj Silvánske zelené, Pinot blanc, Tramín červený a Frankovka modrá.
V pivnici používame moderné postupy a technológie s dôrazom na senzorickú čistotu a odrodový charakter vín.
Prevažná väčšina našich vín vyzrieva v nerezových nádobách, páči sa nám ale aj drevo.
Naša Frankovka a modrý Pinot vyzrievajú vo francúzskych barikových sudoch. V barikoch školíme aj biely Pinot a Chardonnay, ktoré v sudoch kvasia a následne vyzrievajú na kaloch po dobu minimálne šiestich mesiacov.
Ročná produkcia je 15 000 – 20 000 fliaš. Spracovávame len modranské hrozno z vlastných vinohradov.
Vínko Klimko
Modra
Vínko Klimko Modra je rodinné vinárstvo založené v roku 2012. Tradícia vinohradníctva a výroby vína má v našej rodine hlboko zapustené korene. Naše vína pochádzajú iba z modranských vinohradov. Ochutnajte Dievčie hrozno, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky či Devín. Alebo ružovú, aj červenú Frankovku.
Víno Kmeťo
Modra
Firma Víno Kmeťo začala písať svoju históriu po roku 1992. Začala s obrábaním prvých vinohradov, z ktorých začalo vznikať prvé vínko a firma si našla prvých zákazníkov.
V súčasnosti firma obrába 5,5 ha vlastných a prenajatých vinohradov. Firma sa nachádza v meste Modra a všetky vinohrady sú v tomto rajóne.
Snažíme sa udržať krok s novými technológiami. Udržovať a zvyšovať kvalitu vín, aj klimatizovanou pivnicou, riadeným kvasením, používaním čistých kultúr vínnych kvasiniek, odkaľovaním muštov, ktoré sú spracované pneumatickým lisom.
Ročná produkcia je 20 000 fliaš, kde sa nájdu biele, ružové a červené vína. V ponuke vín sa nájdu aj sladké výbery, ako bobuľové a slamové vína. Sme úspešní na výstavách vín doma aj v zahraničí.
Dominantné odrody sú Veltlínske zelené, Muškát moravský, Tramín červený, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Devín, Rulandské biele, Dunaj, André, Alibernet, Hron, Torysa, Cabernet sauvignon.
Vinohradníctvo a vinárstvo Krasňanský
Pezinok – Grinava
Vinohradníctvo a vinárstvo Krasňanský je malé rodinné vinárstvo.
Prioritou je dopestovať zdravé a kvalitné hrozno bez zbytočných chemických zásahov a výroba prémiových vín.
Vrchol nášho snaženia tvoria Kachetínske vína, ktoré ležali osem mesiacov na rmute y rok zreli v malokarpatskom dubovom sude.
Do týchto vín nebolo zasahované a nič pridávané, vrátane oxidu siričitého, takže maximálne odzrkadľujú danú úrodu a terroir.
Plocha viníc je 3,5 hektára, dominantné odrody Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Silvánske zelené, Irsai Oliver, Frankovka modrá a Dornfelder.
Vinárstvo Malé divy
Modra
Sme mladé rodinné vinárstvo Malé divy z Modry, pre nás z najkrajšej vinohradníckej obce Malých Karpát.
Filozofiou Malých divov je odhaliť originalitu každého z našich vín, zrodených z našich viníc, z výlučne modranských vinohradníckych honov.
Pravý modranský terroir je rozmanitý a premieta sa do jednotlivých vín. Predstavuje akúsi šifru špecifických vlastností, ktoré geografia, geológia či klíma danej vinici prepožičiava a v detailoch sa líši prístupom vinára.
Vďaka rozumnej starostlivosti o vinohrady, bez používania herbicídov a zbytočného množstva postrekov, je hrozno z našich vinohradov zdravé a schopné spontánne fermentovať bez pridania kvasiniek, s minimálnymi zásahmi v procese fermentácie a zrenia.
Vína sú držané na nízkej síre, zrejú na jemným kaloch a postavené sú na vyššom alkohole, čo umocňuje ich potenciál na dlhodobé zrenie a archiváciu.
Zameriavame sa predovšetkým na tradičné odrody, Silvánske zelené a Veltlínske zelené, no nájdete u nás aj modernejšie typy vín akými sú ružové vína, či naše známe blendy Staré Hory, či Travel.
Fedor Malík & syn
Modra
Vinárstvo a vinohradníctvo Fedor Malík & syn je stredné vinárstvo rodinného typu, ktoré ponúka vína z Modry, z Malých Karpát, z vlastných vinohradov. Vďaka redukovaným úrodám, náročným zeleným prácam a trvalo udržateľnému prístupu k pôde, sa v našich vinohradoch a pivniciach rodia vína s odrodovým a komplexným prejavom. Základom vinifikácie je citlivý a fundovaný prístup, ktorý v kombinácii dreva a moderných technológií zdôrazňuje prirodzený vývoj a autenticitu vína. Naše vína chutia našim hroznom, vinohradníctvom a Modrou. A tak to má byť.
Prechod z tradičnej modranskej vinárskej rodiny na čele s prof. Fedorom Malíkom na oficiálne vinárstvo na čele s Fedorom Malíkom ml. sa udial v roku 2005 a odvtedy sa naplno venujeme rozširovaniu vinohradov a sledovaniu viniča. Prvé roky sme vína dorábali vo veľkých drevených sudoch spontánou fermentáciou. Od roku 2009 a po nákupe moderného lisu a riadeného chladenia, sme preskúmali výrobu reduktívne ladených vín plných sviežosti a ľahkosti.
Od roku 2010 sa naplno venujeme aj výrobe sektov klasickou metódou, ktoré nazývame Modragne. Sme jediné rodinné vinárstvo v Modre a jedno z dvoch na Slovensku, ktoré sa cielene a systematicky venuje výrobe sektov tradičnou metódou. A o tom sa dá u nás v pivnici dlho diskutovať.
V posledných rokoch sa znovu vraciame k používaniu drevených sudov pri výrobe bielych vín, pretože sa nám to tak páči.
Filozofia nášho vinárstva je nechať sa viesť viničom, pôdou, drevom a pozorne počúvať bublinky.
Vyrábame všetky odrody, ktoré pestujeme: Muškát moravský, Veltlínske zelené, Sauvignon, Chardonnay, Silvánske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Rulandslé biele a šedé, Frankovka modrá, Dornfelder, Neronet a Hron.
Víno Matula
Svätý Jur
Píše Ondrej Matula: Sme malé rodinné vinárstvo bez zamestnancov, spolu s manželkou sa staráme o sedem vinohradov, v ktorých máme vysadených 10 odrôd hrozna.
Pokračujeme v tradícii našich predkov a zveľadujeme staré, 50-ročné výsady a aj vysádzame nové vinohrady.
V našej ponuke nájdete od tradičných Rizlingov a Veltlínov aj obľúbené novošľachtence ako sú Devín a Dunaj.
Úplný základ a priorita číslo jeden je pre nás dopestovanie hrozna ekologickým spôsobom, to znamená bez použitia konvenčných postrekov, bez herbicídov a insekticídov.
Hrozno spracúvame šetrným spôsobom, bez použitia enzýmov.
Naše vína nenájdete v žiadnom veľkoobchode alebo supermarkete, keďže nechceme vyrábať produkt, ktorý by potreboval prílišné konzervovanie na zvládnutie extrémnych teplotných podmienok.
Vyrábame prírodné vína, kde jediný konzervant je klasická síra v minimálnom potrebnom množstve. Vďaka tomu sú naše vína živé a stále zrejú.
Víno Rariga
Modra
Víno Rariga je rodinné vinárstvo spod Malých Karpát zaoberajúce sa pestovaním hrozna, jeho spracovaním a následnou výrobou akostných a prívlastkových slovenských vín Vinárstvo hospodári na 6 hektároch vlastných viníc, vzniklo v roku 2003.
Spojením tradičných postupov s modernou technológiou vytvárame lahodné vína z viacerých bielych a červených odrôd. Niektoré druhy hrozna do svojho portfólia nakupujeme, no väčšia časť úrody pochádza z našich viníc z malokarpatskej oblasti.
Našou hlavnou odrodou, na ktorú nedáme dopustiť, je Rizling rýnsky. A preto pri ochutnávke našich vín určite nevynechajte práve bohato oceňované Rizlingy.
Našim cieľom je vyrábať v menšom množstve, ale zato kvalitne. Túto teóriu dokazuje množstvo získaných medailí na viacerých väčších výstavách. Ročná produkcia vinárstva Víno Rariga dosahuje 45-tisíc fliaš a je určená pre vinotéky, gastronomické zariadenia a samozrejme pre milovníkov vína.
Ivan Rusňák – IRZ Víno
Svätý Jur
Vinárstvo vzniklo v roku 1997. Som narodený 25. mája na deň patróna vinohradníkov a vinárov, na svätého Urbana.
Moje vína sú spracované a vyrábané tradičnými spôsobmi bez použitia reduktívnych metód, čo v praxi znamená, že nie sú upravované, čírené a stabilizované chemickými prostriedkami. Jemnosť, plnosť, čírosť a celková kvalita mojich vín je dosiahnutá klasickým stáčaním a dozrievaním vín v sudoch po dobu jedného roka a starostlivým dodržiavaním riadeného kvasného a fermentačného procesu počas výroby a zrenia vína.
Vína vyrobené týmto spôsobom nie sú tzv. „mŕtve vína“. Svojím jedinečným naturálnym spôsobom výroby a neopakovateľnou chuťou a arómou si získali širokú klientelu a obľubu.
Mottom je Víno s chuťou prírody.
Vinohradníctvo a vinárstvo Skovajsa
Pezinok
Naša rodinná firma Skovajsa vznikla v roku 1991 ako vinohradníctvo. Prerušenú tradíciu po starých rodičoch sme obnovili na vrátených vinohradoch v reštitúcii. Teraz hospodárime v Pezinku a v Limbachu na 7,5 ha viníc, kde spracovávame len vlastné hrozno a vyrábame 35 000 až 40 000 litrov vína ročne.
Víno v malom sme vyrábali už v začiatkoch svojho vinohradníctva a do súčasnej podoby sa firma vyvinula po niekoľkých rokoch.
Ako mladí výrobcovia sme upustili od klasických postupov a pristúpili k šetrnému spracovaniu hrozna a k reduktívnej technológii výroby vína, ktorá nám umožňuje dodávať na trh moderné svieže vína s výraznou odrodovou arómou.
Našu ročnú produkciu tvorí zhruba z dvoch tretín biele víno. Najtypickejšími malokarpatskými odrodami sú Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Frankovka modrá, Svätovavrinecké, ale aj iné odrody, ktoré sú v našich podmienkach veľmi obľúbené – Pinot blanc, Chardonnay, Rizling rýnsky z bielych a Neronet, Cabernet Sauvignon z modrých odrôd.
Degustácie uskutočňujeme pre menšie skupiny ľudí – do 25 osôb, priamo vo vinárstve, ktoré sídli v typickom uzavretom hospodárskom dvore v Pezinku.
Mottom firmy je: My nič, to vinič. Zakladáme si na kvalite hrozna, ktoré si aj sami pestujeme a snažíme sa aj vo víne zanechať všetko to, čo tam sama príroda nadelila a rešpektujeme osobitosť každého ročníka.
Víno Šimonovič
Modra
Vinárstvo Víno Šimonovič založil Daniel Šimonovič v roku 2009.
Obhospodaruje približne 4 hektáre viníc na južných svahoch Malých Karpát, v Modre a jej okolí.
Zameriava sa najmä na typické malokarpatské odrody ako Rulandské biele (Pinot blanc), Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Silvánske zelené, Tramín červený, Rizling rýnsky.
V ostatných rokoch sa darí dosahovať úspechy aj vďaka cuvée VlaVel, ktoré je výsledkom Danielových enologických zručností.
Zaujímavosťou vinárstva je vlastníctvo tradičnej, historickej vinice Štampoch vysadenej v 30. rokoch 20. storočia ako v tej dobe typického, viacodrodového vinohradu. Oproti tomu má aj vinicu s vysadeným novošľachtencom Breslava.
Pri výrobe vína kombinuje tradíciu s vinárskou modernou a modernými technológiami, pričom sa snaží čo najmenej zasahovať do procesu vinifikácie.
Svoju produkciu zameriava najmä na biele vína, keďže im modranské pôdno-klimatické podmienky najviac vyhovujú.
Vinárstvo Juraj Zápražný
Vinosady
Vinárstvo Juraj Zápražný sme založili v roku 1999, čím sme nadviazali na rodinnú tradíciu vo výrobe vína a pestovaní viniča v malokarpatskej obci Vinosady.
Hrozno zberáme z 3,5 ha vinohradov Malokarpatského regiónu. Víno vyrábame aj zo starostlivo vyberanej suroviny z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Ročná produkcia predstavuje do 100 000 fliaš kvalitného prívlastkového vína.
Pri výrobe používame najmodernejšiu technológiu. Po šetrnom spracovaní hrozna mušty prechádzajú riadeným spôsobom fermentácie. Biele vína uskladňujeme v nerezových cisternách. Červené v klasických drevených alebo barikových sudov.
Vinárstvo Juraj Zápražný získalo veľa ocenení. Naše vína sú rok čo rok zaraďované medzi stovku najlepších slovenských vín, do Národného salónu vín SR. Pravidelne získavame zlato a striebro aj na svetových výstavách.
Pýchou Vinárstva Juraj Zápražný je aj skutočný unikát, nová pivnica postavená z 300-ročných pálfyovských tehál. Priestory unikátnej pivnice chceme využiť hlavne na vyzrievanie červeného vína.
- Braňo Bahna
- Michal Bažalík
- Vinárstvo Bognár
- Dubovský & Grančič
- Vinárstvo Miroslav Dudo - VMD
- Vinárstvo Hanúsek
- Chowaniec a Krajčírovič
- Juran z Modry
- Modran Klimko wine
- Vínko Klimko
- Víno Kmeťo
- Vinohradníctvo a vinárstvo Krasňanský
- Vinárstvo Malé divy
- Fedor Malík & syn
- Víno Matula
- Víno Rariga
- Ivan Rusňák – IRZ Víno
- Vinohradníctvo a vinárstvo Skovajsa
- Víno Šimonovič
- Vinárstvo Juraj Zápražný